Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
Onderwijsassistent
Wil je weten wat een onderwijsassistent precies doet? Een onderwijsassistent is een belangrijke hulp in het onderwijs. Zo helpen ze leraren en leerlingen bij verschillende dingen, zoals het voorbereiden van lessen en het begeleiden van leerlingen. Maar dit zijn slecht enkele voorbeelden van werkzaamheden die bij deze functie horen. In dit artikel lees je alles over de functie van een onderwijsassistent. De werkzaamheden, de eigenschappen en competenties die van pas komen en het salaris dat je kunt verwachten. Daarnaast geven we aan waar je de beste onderwijs vacatures kunt vinden.
Wat is een onderwijsassistent?
Een onderwijsassistent, ook wel klassenassistent genoemd, is werkzaam in het onderwijs en biedt ondersteuning aan leraren op scholen. De taak van de onderwijsassistent is dan ook het assisteren bij de taken van docenten en leerlingen. Zo helpt deze met verschillende dingen, zoals het voorbereiden van het lesmateriaal, het begeleiden van individuele leerlingen of kleine groepen, en het assisteren bij activiteiten in de klas. De onderwijsassistent speelt een belangrijke rol bij het creëren van een positieve leeromgeving en zorgt ervoor dat alle kinderen de kans krijgen om zich goed te ontwikkelen. Een onderwijsassistent kan werkzaam zijn bij verschillende onderwijsinstellingen zoals een basisschool of middelbare school, maar ook bij mbo- en hbo-instellingen of kinderdagverblijven.
Wat doet een onderwijsassistent?
Een onderwijsassistent ondersteunt docenten bij het lesgeven. Als onderwijsassistent help je de docent bij het begeleiden van leerlingen, geef je hulp bij het lesgeven en doe je ook administratieve taken. Maar ook het surveilleren tijdens de pauze kan onder de werkzaamheden vallen. De exacte taken van een onderwijsassistent zijn erg afhankelijk van het type school waar deze werkzaam is. Zo is het surveilleren in de pauze van groter belang op een basisschool dan in het hoger onderwijs. Hieronder vind je een opsomming van alle werkzaamheden die voor kunnen komen in de functie van onderwijsassistent:
- Ondersteunen van individuele leerlingen
- Ondersteunen van een kleine groep leerlingen
- Voorbereiden van lesmateriaal
- Toezicht houden op de leerlingen
- Ondersteunen bij klasactiviteiten
- Assisteren bij pauzes, toetsen en examens
- Helpen bij administratieve taken
- Begeleiden sportdagen en buitenschoolse activiteiten
- Onderhouden contact met ouders
- Beheren van het klaslokaal
Eigenschappen en competenties van een onderwijsassistent
Als onderwijsassistent heb je veel interactie met anderen, zoals leerlingen, collega’s en in het geval van kinderen of jongeren ook ouders of verzorgers. Daarom zijn goede sociale en communicatieve vaardigheden essentieel voor deze functie. Maar ook empathie is van belang. Hiermee kan je als onderwijsassistent je beter inleven in de gevoelens en ervaringen van leerlingen en ze daarmee beter ondersteunen. Andere belangrijke eigenschappen en competenties die van pas komen bij deze functie zijn:
- Geduld
- Samenwerken
- Flexibiliteit
- Observeren
- Luisteren
- Motiveren
Salaris van een onderwijsassistent
In Nederland verdient een onderwijsassistent gemiddeld € 2.400 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Het exacte salaris kan afwijken, dit is namelijk afhankelijk van het type onderwijsinstelling waar de onderwijsassistent werkzaam is. Maar ook het aantal jaren werkervaring en de regio kan invloed hebben op de hoogte van het salaris.
Vacatures onderwijsassistent
Op zoek naar onderwijsassistent vacatures? Zoek dan niet verder, maar download direct de app van Swipe4Work. Met Swipe4Work kun je snel en eenvoudig solliciteren zonder cv en sollicitatiebrief. Maak een profiel aan en binnen enkele minuten zie je onderwijsassistent vacatures die aansluiten bij jouw werkervaring, skills, eigenschappen en wensen.
Begin vandaag nog met swipen tussen passende vacatures en vind direct jouw nieuwe droombaan. Download de app via de App Store of Play Store en vind alle vacatures voor onderwijsassistenten.