Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
Zo schrijf je een open sollicitatiebrief
Wil je graag bij een bedrijf of organisatie werken maar staat er geen passende vacature open? Geen probleem! Je kunt altijd een open sollicitatiebrief schrijven. Wist je namelijk dat maar liefst 20% van de banen worden gevuld door open sollicitaties? Maar, wat is een open sollicitatie precies en hoe werkt het? In deze blog vertellen we alles over de open sollicitatie en hoe je de beste open sollicitatiebrief schrijft.
Wat is een open sollicitatie?
De meest gebruikelijke manier van solliciteren is door te reageren op een openstaande vacature. Echter, heb je ook de mogelijkheid om te solliciteren door middel van een open sollicitatie. Bij een open sollicitatie schrijf je geen sollicitatiebrief voor een openstaande vacature, maar neem je zelf contact op met een bedrijf waarbij je aangeeft dat je er graag wilt werken. Je schrijft een brief waarin je aangeeft waarom je bij het bedrijf wilt werken, in welke functie en waarom jij geschikt bent. Men gebruikt ook wel de termen spontane of ongevraagde sollicitatie.
Waarom open solliciteren?
Twijfel je of een open sollicitatie versturen wel een goed idee is? Het schrijven van een open sollicitatie kost meer tijd en energie dan een gewone sollicitatie. Je hebt namelijk geen vacaturetekst waar je de brief op kan richten. Daarnaast levert een open sollicitatie lang niet altijd een baan op, een bedrijf heeft namelijk niet altijd de ruimte om iemand aan te nemen.
Toch is open solliciteren een goed idee. Het voordeel van een open sollicitatie is dat je vrijwel geen concurrentie hebt. De kans is groot dat je de enige bent die op dit moment solliciteert. Ook laat je bij een open sollicitatie zien dat je gemotiveerd, enthousiast en initiatiefrijk bent. Laten dit nu precies de eigenschappen zijn die een werkgever graag ziet. Bedrijven staan ook vaak open voor open sollicitaties. Het voordeel is namelijk dat bij open sollicitaties het bedrijf geen sollicitatierondes hoeft te organiseren. Dat scheelt veel het bedrijf veel tijd en waarschijnlijk ook advertentiekosten.
Daarnaast wordt momenteel nog steeds 20% van de vacatures ingevuld door open sollicitaties. Wil je dus heel graag bij een bedrijf werken, dan is het zeker de moeite waard om te solliciteren.
Opbouw open sollicitatiebrief
De opbouw van een open sollicitatiebrief verschilt niet van een gewone sollicitatiebrief. Een sollicitatiebrief is een zakelijke brief en bestaat altijd uit drie delen; de inleiding, de kern en de afsluiting. Een sollicitatiebrief bestaat maximaal uit één A4, dus kort en bondig. Verder in deze blog leggen we per onderdeel uit wat hier in hoort te staan. Maar eerst een opsomming van alle onderdelen die in ieder geval in een open sollicitatiebrief horen te staan.
- Je naam en contactgegevens;
- De naam van het bedrijf met adresgegevens;
- Datum van schrijven;
- Het onderwerp van de brief;
- Een aanhef;
- Een pakkende openingszin;
- De eerste alinea: waarom je het bedrijf interessant vindt;
- De tweede alinea: waarom je van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf;
- De derde alinea: verzoek voor persoonlijk gesprek;
- Een enthousiaste afsluiting;
- Een afsluitende groet;
- Je naam.
Aanhef open sollicitatie
Voor je met de aanhef kunt beginnen, is het belangrijk dat je weet aan wie je de brief richt. Zoek dus uit wie de HR-manager of recruiter van het bedrijf is. Ook is het een goed idee om van tevoren telefonisch contact te zoeken met het bedrijf. Een sollicitatie is namelijk effectiever als je deze aan een persoon kunt richten die je al even hebt gesproken. Daarnaast weet je met een telefoontje ook direct of het bedrijf wel of niet openstaat voor open sollicitaties.
Nu je weet aan wie je de brief kunt richten, kun je starten met de opbouw van de open sollicitatiebrief. In de linkerhoek van de pagina plaats je jouw gegevens, je naam en contactgegevens. Plaats nu één witregel. Nu volgen de naam en adresgegevens van het bedrijf. Plaats een of twee witregels, en noteer vervolgens de locatie en datum van schrijven. Plaats nog een witregel en zet daaronder het onderwerp van de brief: open sollicitatie. Nu volgt de aanhef. Het kiezen van de juiste aanhef kan lastig zijn, is deze formeel of informeel? Vaak is de veiligste optie om te kiezen voor een aanhef met ‘beste meneer/mevrouw’. Dit is een nette aanhef, maar niet té formeel.
Inhoud open sollicitatie
Na de aanhef volgt de inhoud van de open sollicitatiebrief. De inhoud is het belangrijkste en lastigste onderdeel van de brief. Bij een open sollicitatie heb je geen vacature met functieomschrijving om op terug te vallen. Het is de kunst om toch een specifieke brief te schrijven waarbij je ingaat op het bedrijf en de afdeling en functie die je graag wilt. Het middenstuk van de open sollicitatiebrief kun je opdelen in 4 delen:
- De openingszin: Schrijf een openingszin die origineel is en direct aanspreekt.
- Alinea 1: Vertel wat je zo interessant vindt aan het bedrijf, wat trekt je aan en waarom wil je graag bij het bedrijf werken.
- Alinea 2: Vertel waarom jij toegevoegde waarde bent voor het bedrijf, ga hierbij ook in op een specifieke functie binnen de organisatie. Ga in op je kwaliteiten en vaardigheden, verwijs naar je cv.
- Alinea 3: Hier doe je een verzoek voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.
Afsluiting open sollicitatie
In de afsluiting van de open sollicitatiebrief bedank je de lezer voor zijn/haar tijd. Zorg voor een positieve en enthousiaste afsluiting. Geef ook aan dat je altijd beschikbaar bent om aanvullende informatie te geven. Vervolgens sluit je de brief af met een formele groet en je naam.
Open sollicitatie sturen
Je hebt je open sollicitatiebrief klaar en je cv is up to date. Tijd om de brief te versturen, maar doe je dit via de post of juist via de mail? Tegenwoordig worden de meeste sollicitaties verstuurd per mail en dat is ook prima. Houd er wel rekening mee dat je mail waarschijnlijk in een volle inbox terecht komt. Heb je de brief verstuurd, maar hoor je binnen twee weken niks? Dan is het aan te raden om nog eens een belletje te plegen. Vraag of ze de brief goed hebben ontvangen en geef aan dat je de sollicitatie graag verder wilt toelichten. Is er momenteel geen ruimte om jou aan te nemen, probeer dan na te gaan of dit er in de toekomst wellicht wel in zit en of ze je sollicitatie en cv willen bewaren.
10 tips voor een open sollicitatie
Inmiddels weet je hoe je een open sollicitatiebrief opstelt en welke elementen je hier in kunt verwerken. Hieronder geven we nog 10 tips om je te helpen bij de open sollicitatie
- Formuleer voor jezelf waarom je bij het bedrijf wilt werken;
- Doe goed onderzoek naar het bedrijf;
- Achterhaal aan wie je de brief kunt richten;
- Bel van tevoren naar het bedrijf;
- Schrijf een enthousiaste sollicitatiebrief;
- Gebruik korte, beknopte en leesbare zinnen;
- Verwijs naar je cv;
- Vraag om een persoonlijk gesprek;
- Controleer op spelling en grammatica;
- Laat de brief lezen door familie/vrienden, vraag om feedback.
Open sollicitatie voorbeeld
Het schrijven van een open sollicitatiebrief kan best lastig zijn. In tegenstelling tot een gewone sollicitatiebrief heb je namelijk geen houvast van een vacature met functieomschrijving. De kans is groot dat je op zoek gaat naar voorbeelden van open sollicitatiebrieven. Het is prima om voorbeelden en templates te gebruiken voor inspiratie, maar het is belangrijk om zelf aan de slag te gaan met het schrijven van brief. Juist met een open sollicitatie wil je een originele brief schrijven. Er is immers geen vacature, dus je zult het bedrijf volledig zelf moeten overtuigen om jou op gesprek te laten komen. Laat de voorbeeld open sollicitatiebrieven daarom links liggen en gebruik bovenstaande tips en je creativiteit om een mooie brief te schrijven.
Solliciteer via Swipe4Work
Ben je nog op zoek naar een nieuwe baan? Wist je dat je ook eenvoudig kan solliciteren via de Swipe4Work app? Het schrijven van een sollicitatiebrief is dan niet eens nodig. Download de app in de Appstore of Playstore, maak en profiel aan en vul je ervaringen, skills en eigenschappen in. Op basis van je profiel worden passende vacatures getoond van verschillende interessante bedrijven. Wie weet vind je hier wel je droombaan.