Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
Marktconform salaris: wat is dat nu eigenlijk?
Wanneer je regelmatig vacatures bekijkt, kom je ongetwijfeld vaak de term “marktconform salaris” tegen. Net als velen ben je waarschijnlijk benieuwd naar de exacte betekenis ervan. In deze blog leggen we uit wat marktconform salaris precies inhoudt en waarom werkgevers het vaak gebruiken als salarisindicatie in vacatures. We laten je zien waarom het belangrijk is om je salaris te vergelijken met wat gangbaar is in jouw branche, en geven handige tips om het marktconforme salaris voor jouw functie te bepalen. Tot slot geven we je een handige tip waar je vacatures kunt vinden, die wel altijd een duidelijke salarisindicatie hebben.
Wat is marktconform salaris?
In veel vacatureteksten komt de term ‘marktconform salaris’ regelmatig terug. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Een marktconform salaris verwijst naar het gemiddelde salaris dat mensen ontvangen voor dezelfde functie binnen dezelfde branche en regio. Verschillende factoren worden hierbij in overweging genomen, zoals de functievereisten, werkervaring, vaardigheden, en de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Werkgevers bepalen vaak een marktconform salaris door te kijken naar wat andere bedrijven betalen voor vergelijkbare functies. Ze verzamelen en analyseren ook salarisgegevens van vergelijkbare banen binnen dezelfde branche. Kortom, een marktconform salaris is een salaris dat vergelijkbaar is met wat andere bedrijven betalen voor functies in dezelfde branche en regio.
Hoeveel is marktconform salaris?
Hoeveel het marktconform salaris exact is, is afhankelijk van verschillende factoren en is dus lastig uit te drukken in een bedrag. Het bedrag van een marktconform salaris hangt af van verschillende factoren zoals de branche, het soort functie, het aantal jaren werkervaring, de regio van het bedrijf en de economie.
Dit betekent dat het marktconform salaris voor een HR-manager in een grote stad zoals Amsterdam hoger kan liggen dan in een kleinere stad zoals Groningen. Maar ook het marktconform salaris voor een HR-manager met 2 jaar ervaring verschilt met die van een met 5 jaar ervaring. Er zijn dus veel zaken die bepalen wat de hoogte van het marktconform salaris voor een bepaalde functie is.
Wat is het marktconform salaris voor mijn functie?
Nu je weet wat marktconform salaris betekent, is het is natuurlijk ook interessant om te weten wat het marktconform salaris is voor jouw functie. Sluit je salaris hierbij aan of verdien je minder? Om te bepalen wat het marktconform salaris is voor jouw functie, zijn er verschillende punten die je kunt ondernemen:
1. Salarisbenchmarking
Ga op zoek naar informatie over de salarissen die gebruikelijk zijn voor vergelijkbare functies in jouw branche en regio. Hiervoor kun je bijvoorbeeld salarisonderzoeken raadplegen. Maar, je kunt ook verschillende vacatureteksten bekijken om een idee te krijgen wat een gangbaar salaris is voor vergelijkbare functies.
2. Praat met mensen in je branche
Je kunt ook contact opnemen met mensen die vergelijkbaar werk doen en werkzaam zijn in dezelfde branche. Vraag (discreet) naar het salaris dat zij verdienen. Door het verzamelen van meerdere salarisindicatoren van verschillende mensen, kun je een beter idee krijgen van het gemiddelde salaris.
3. Gebruik online salarisbronnen
Op internet zijn diverse bronnen te vinden die salarisgegevens en salaristrends verzamelen. Populaire websites zoals Glassdoor en Loonwijzer bieden de mogelijkheid om deze informatie te raadplegen. Deze tools kunnen inzicht geven in het salarisbereik voor specifieke functies, en dus ook jouw functie.
4. Vraag erna bij een sollicitatiegesprek
Wanneer je solliciteert voor een functie die in de vacaturetekst marktconform salaris heeft opgenomen, dan kun je tijdens het sollicitatiegesprek hier gerust naar vragen. Het is helemaal niet vreemd dat je graag wilt weten wat het salaris is dat wordt geboden voor de functie. Heb je meerdere sollicitatiegesprekken voor een soortgelijke functie, dan kan dit helpen bij het beoordelen van het marktconform salaris.
5. Marktconform salaris berekenen
Online zijn er ook verschillende tools te vinden die je kunnen helpen met het berekenen van het marktconform salaris. Zo kun je bijvoorbeeld de tools Salarischeck of Loonwijzer gebruiken om een beter beeld te krijgen van het gemiddelde salaris voor een bepaalde functie. Deze tools maken gebruik van verschillende gegevensbronnen en parameters om een schatting te maken van het marktconform salaris.
Waarom gebruiken werkgevers marktconform salaris?
In de meeste vacatures vind je tegenwoordig bij salarisindicatie: marktconform salaris. Als sollicitant kun je daar enorm weinig mee, je hebt namelijk geen idee wat je nu eigenlijk gaat verdienen. Waarom maken werkgevers hier gebruik van? Er zijn verschillende redenen waarom een werkgever marktconform salaris gebruikt in plaats van een concrete salarisindicatie:
1. Onderhandelingspositie
Een van de belangrijkste redenen voor bedrijven om marktconform salaris aan te bieden, is de mogelijkheid tot onderhandeling. Vanuit de salarisonderhandeling is het namelijk niet slim voor een werkgever om het salaris direct prijs te geven. De werkgever betaalt uiteraard liever wat minder dan meer. Zo proberen ze vaak tijdens een sollicitatiegesprek te achterhalen wat je momenteel verdient, en geven ze er een klein beetje extra bij. Sommige werkgevers vragen ook naar je loonstrookje, deze hoef je echter niet te geven. In onze blog lees je meer over salarisonderhandelingen en hoe je dat kunt aanpakken.
2. Ze hebben geen salarisschalen
Het komt ook vaak voor dat bedrijven geen vaste salarisschalen hebben opgesteld, waardoor de lonen van werknemers kunnen variëren. Om onrust onder het personeel te voorkomen, geven ze in de vacaturetekst vaak aan dat er sprake is van een ‘marktconform salaris’. Op deze manier blijft het salaris van elke werknemer anoniem.
3. Het salaris ligt lager dan gemiddeld
Een andere reden waarom werkgevers soms kiezen voor marktconform salaris, is omdat ze zich ervan bewust zijn dat ze minder betalen dan het gemiddelde. Ze kiezen er bewust voor om het lage salaris pas bekend te maken wanneer de kandidaat al enthousiast is over de baan.
4. Salaris afhankelijk van kennis en ervaring
Sommige werkgevers laten het salaris afhangen van de werkervaring en vaardigheden die een kandidaat met zich meebrengt. Over het algemeen geldt dat hoe meer kennis en ervaring je hebt, hoe hoger het salaris zal zijn. Werkgevers waarderen expertise en vaardigheden die direct van toepassing zijn op de functie, en belonen dit met een passend salaris.
Solliciteren met echte salarisindicaties?
Ben je al die vacatureteksten zonder eenduidige salarisindicatie helemaal zat? Download direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore en maak een profiel aan. Hier vind je namelijk alleen maar vacatures met een duidelijke salarisindicatie. Maak eenvoudig een profiel aan en binnen enkele minuten kun je beginnen met het swipen tussen passende vacatures.