Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • HR wetgeving

Zo werkt een vaststellingsovereenkomst

Zo werkt een vaststellingsovereenkomst
Inhoudsopgave

Als werknemer of werkgever kan het voorkomen dat je besluit om de samenwerking te beëindigen. Een veelgebruikt middel om dit te doen is de vaststellingsovereenkomst. In deze blog zullen we uitleggen wat een vaststellingsovereenkomst is, waarom en wanneer het wordt gebruikt. We zullen ook ingaan op de inhoud van de overeenkomst en bespreken wat je rechten zijn met betrekking tot ziekte en de transitievergoeding.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst (vso) wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst of ontslagovereenkomst genoemd en wordt vaak gebruikt wanneer een werkgever en een werknemer om verschillende redenen willen stoppen met samenwerken. Bijvoorbeeld, als een werkgever minder geld wil uitgeven aan personeel, kan hij de werknemer een vaststellingsovereenkomst aanbieden in plaats van hem te ontslaan via een officiële procedure. Aan de andere kant kan een werknemer die niet blij is met de werkomstandigheden een vaststellingsovereenkomst voorstellen aan de werkgever om vrijwillig te stoppen met werken, zonder dat er een officiële ontslagprocedure nodig is.

Maar ook wordt de vaststellingsovereenkomst ingezet om afspraken met elkaar te maken over de oplossing van een geschil of conflict. In de overeenkomst worden alle afspraken tussen de mensen of bedrijven die ermee te maken hebben opgeschreven. Hierin staan de dingen die ze moeten doen of mogen doen, en ook wat er gebeurt als de samenwerking eindigt of verandert.

Waarom een vaststellingsovereenkomst?

Wanneer je werkgever overweegt om je te ontslaan, kan deze je een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Dit is een voorstel om in onderling overleg tot ontslag te komen. Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om direct akkoord te gaan met dit voorstel; je hebt ook de mogelijkheid om een tegenbod te doen. Door het opstellen en ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst kun je vaak een gerechtelijke ontslagprocedure bij een kantonrechter voorkomen.

Wanneer wordt een vaststellingsovereenkomst gebruikt?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een vaststellingsovereenkomst wordt gebruikt. De belangrijkste redenen voor het gebruik van deze overeenkomst zijn:

  • Ontslag: Als een werkgever om welke reden dan ook de arbeidsrelatie wil beëindigen, kunnen ze ervoor kiezen om een vaststellingsovereenkomst aan te bieden in plaats van de traditionele ontslagprocedure te volgen.
     
  • Wederzijds goedvinden: Soms kan het voorkomen dat een werknemer zelf het idee heeft om het bedrijf te verlaten. In dat geval kan een vaststellingsovereenkomst worden gebruikt om de beëindiging in goed overleg te regelen.
     
  • Arbeidsconflicten oplossen: Als er een geschil of conflict is tussen de werkgever en de werknemer, kan een vaststellingsovereenkomst worden gebruikt om de zaak buiten de rechtbank op te lossen.

Inhoud van een vaststellingsovereenkomst

Het is belangrijk dat de juiste informatie in de vaststellingsovereenkomst staat. Onderstaande punten dienen in ieder geval in deze overeenkomst te zijn opgenomen:

  • Persoonsgegevens: In de vaststellingsovereenkomst staan de namen en adressen van jou en je werkgever.
  • Reden voor beëindiging: In de overeenkomst staat waarom je werkgever voorstelt om je contract te beëindigen. Dit is belangrijk, zodat je recht hebt op een WW-uitkering.
     
  • Geen dringende reden voor ontslag: De overeenkomst bevestigt dat er geen ernstige reden is voor het ontslag. Er is dus geen grote fout of slecht gedrag van jouw kant waardoor je moet vertrekken.
     
  • Beëindiging met wederzijds goedvinden: Het staat er duidelijk in dat zowel jij als je werkgever het eens zijn met de beëindiging. Jullie hebben samen besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
  • Einddatum arbeidsovereenkomst: De overeenkomst vermeldt de precieze datum waarop je contract eindigt. Hierbij is rekening gehouden met de opzegtermijn die geldt.
     
  • Datum eindafrekening: In de vaststellingsovereenkomst staat op welke datum je de eindafrekening krijgt. Hierin staat precies hoeveel geld je nog krijgt, zoals je salaris, bonussen en onkostenvergoedingen.
     
  • Ondertekening: Tot slot staat in de overeenkomst wanneer en waar jij en je werkgever de overeenkomst hebben ondertekend. Hiermee bevestigen jullie dat jullie het eens zijn met de afspraken over het beëindigen van je contract.

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Een vaststellingsovereenkomst bij ziekte wordt gebruikt als zowel de werkgever als de zieke werknemer samen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan alleen als beide partijen het hiermee eens zijn. Het is echter niet verstandig om een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte te tekenen. Wanneer je ziek bent, heb je geen recht op een WW-uitkering. Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst betekent ook dat je het recht op een Ziektewetuitkering opgeeft. In dat geval kun je alleen nog een bijstandsuitkering aanvragen.

Transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst

Volgens de Nederlandse wet heb je geen recht op een transitievergoeding wanneer je een vaststellingsovereenkomst aangaat. Wel wordt er vaak een ontslagvergoeding ter grootte van de transitievergoeding uitgekeerd wanneer werkgever en werknemer instemmen met een vaststellingsovereenkomst voor ontslag met wederzijds goedvinden. Dit houdt in dat, hoewel het wettelijke recht op de transitievergoeding niet van toepassing is, werkgevers vaak bereid zijn om minimaal dit bedrag uit te keren als onderdeel van de beëindigingsregeling. Meer lezen over de transitievergoeding? Lees dan onze blog over het berekenen van een transitievergoeding

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je ook op zoek naar een nieuwe baan? Vacatures vind je snel en eenvoudig op de Swipe4work-app. De app is te downloaden in de App Store en de Google Play Store. Na het installeren maak je eenvoudig een profiel aan. Nadat je profiel compleet is, zorgt het unieke algoritme ervoor dat passende vacatures worden getoond. Het handige aan deze app? Je solliciteert met één swipe naar rechts, en het indienen van een cv of sollicitatiebrief is niet nodig! Zo eenvoudig vind je nergens een baan.

Anderen bekeken ook: