Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
Tips tegen stress en een hoge werkdruk
Stress en het hebben van een grote werkdruk, veel mensen hebben er wel eens last van. Uit recentelijke onderzoeken blijkt zelfs dat de helft van alle werknemers in Nederland regelmatig tot vaak een hoge werkdruk ervaart. Deze druk kan leiden tot stress, slechtere prestaties op de werkvloer en zelfs tot een burn-out. Wat kun je doen om de werkdruk en stress voor jezelf te verminderen? In deze blog worden de 10 belangrijkste tips benoemd en toegelicht die ervoor kunnen zorgen dat je werkdruk en stress kan verminderen.
De 10 belangrijkste tips
Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet verzuipt in een overvolle agenda, wat de nodige stress op kan leveren. Mogelijkheden die als oplossing kunnen fungeren voor het verminderen van deze druk en stress zullen we verderop in deze blog toelichten aan de hand van deze 10 belangrijkste tips.
- Prioriteiten stellen
- Realistische doelen
- Efficiënt plannen
- Neem pauzes
- Delegeren waar nodig
- Gezonde levensstijl
- Duidelijke communicatie
- Balans tussen werk en privé
- Ontspanningstechnieken
- Reflectie ne evaluatie
1. Prioriteiten stellen
Probeer voor jezelf na te gaan wat er echt belangrijk is op bepaalde momenten. Door de belangrijkste taken in kaart te brengen en hier dan ook de prioriteit op te leggen ligt de focus minder op taken die minder belangrijk zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van methoden zoals de Eisenhower-matrix, waarbij je taken indeelt op basis van urgentie en belangrijkheid. Zo zijn het afronden van een belangrijke presentatie of het voorbereiden van een vergadering die binnenkort plaatsvind taken die op de korte termijn belangrijk kunnen zijn en de prioriteit hebben. Door dit voor jezelf duidelijk te hebben kun je taken met vooralsnog minder prioriteit eerst even aan de kant schuiven, om vervolgens later op te pakken.
2. Realistische Doelen
Het is belangrijk dat je realistische doelen stelt, dit helpt namelijk bij het voorkomen van overweldiging. Je kan bijvoorbeeld in plaats van een enorm doel in een keer te willen voltooien, ervoor kiezen om dit doel op te delen in kleine (sub)doelen. Deze subdoelen zullen op korte termijn sneller haalbaar zijn en zo kun je stap voor stap werken richting het grote einddoel. Als je bijvoorbeeld een groot rapport moet schrijven, kun je eerst een ruwe structuur creëren, die je vervolgens puntje voor puntje verfijnt tot een perfect eindproduct.
3. Efficiënt plannen
Zorg voor een duidelijke en effectieve tijdsplanning, die als houvast kan fungeren voor de taken die je van plan bent te gaan uitvoeren. Het goed indelen van je tijd kan namelijk enorm bijdragen aan je eigen productiviteit en werkt dan ook zeer stress verlagend. Gebruik bijvoorbeeld hulpmiddelen als een (digitale) agenda of projectmanagementsoftware om je taken te plannen en per dag in te delen waar aan gewerkt kan worden. Het kan werken om elke dag aparte tijdsblokken in te delen voor verschillende taken, zoals een specifiek blok om e-mails te beantwoorden en weer een ander tijdsblok waarin je bezig gaat met projecttaken.
4. Neem pauzes
Door regelmatig korte pauzes te nemen kun je je hoofd even weer leegmaken. Ga bijvoorbeeld even weg van je werkplek, ga even naar buiten, doe een korte wandeling of kom tot jezelf op een rustig plekje. Plan voor jezelf naast een grotere lunchpauze dus ook tussendoor kleinere pauzes in om even vijf minuutjes je geest weer te verfrissen, zodat je daarna weer volop kan werken aan de taken die de prioriteit hebben.
5. Delegeren wanneer nodig
Dat delegeren een teken van zwakte zou zijn is iets wat onder werknemers nog altijd leeft. Daarentegen is delegeren alles behalve een zwakte, maar is het zelfs te omschrijven als effectief management. Als taken tijdrovend zijn en net zo goed zouden kunnen worden uitgevoerd door anderen, waardoor het jou helpt je prioriteit bij te stellen en dat je hier vervolgens ook meer tijd voor vrij kunt gaan proberen maken. Als je dus overbelast bent en denkt dat teamleden dezelfde taak kunnen uitvoeren en wel aangeven er tijd voor te hebben, delegeer dan routinematig de taken aan de teamleden die je de kwaliteiten toekent om het succesvol voor je te kunnen afronden.
6. Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl draagt behoorlijk bij aan stressbestendigheid. Wat heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je levensstijl als ‘gezond’ kan worden gezien, is dat je regelmatig doet aan lichaamsbeweging, dat je gezond probeert te eten en tot slot voldoende slaap pakt om uitgerust aan je dag te kunnen beginnen. Ga bijvoorbeeld in je pauzes af en toe een wandeling maken om te blijven bewegen, neem gezonde snacks mee als tussendoortjes en ga niet te laat op bed wanneer je de volgende dag vroeg op moet staan. Als volwassene is het wenselijk om per etmaal een slaaptijd na te streven van 7 tot 8 uur, om je lichaam voldoende te laten uitrusten.
7. Duidelijke communicatie
Het openlijk communiceren met collega’s en leidinggevenden over werklast en deadlines kan een sleutel zijn tot het verminderen van stress. Vraag bijvoorbeeld om ondersteuning wanneer nodig en geef aan als je te maken hebt met te strakke deadlines. Door hier duidelijk over te communiceren kan er gekeken worden naar eventuele oplossingen en kan er begrip worden gecreëerd voor de situatie waarin je verkeerd.
8. Balans tussen werk en privé
Het is misschien iets wat een cliché, maar het is belangrijk om je werk en privé goed gescheiden te houden. Wanneer je vrije tijd hebt en thuis bent kun je ervoor kiezen om zo min mogelijk werk gerelateerde berichten te lezen en/of te beantwoorden. Schakel bijvoorbeeld meldingen hiervan op je telefoon uit, om hier een gezonde scheiding tussen te behouden. Maak in je vrije tijd soms dus ook echt tijd vrij voor leuke dingen en ben niet constant druk met je werk na kantooruren.
9. Ontspanningstechnieken
Het is voor veel mensen een goeie optie om ontspanningstechnieken te gaan leren en oefenen om uiteindelijk te integreren in je dagelijkse routine. Neem dan regelmatig een korte pauze om bijvoorbeeld te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Door dit een paar momenten per dag voor jezelf in te plannen kun je op die momenten even kort je hoofd leeg maken en je gedachten loslaten.
10. Reflectie en evaluatie
Je kan soms even de tijd nemen om kort voor jezelf te evalueren of je aanpak tegen stress en werklast op dit moment goed werkt. Pas je aanpak vervolgens aan waar nodig en doe vooral wat voor jou goed voelt, dat is het belangrijkste! Door deze reflectie te doen leer je jezelf kennen en leer je eerder momenten te herkennen die stress kunnen veroorzaken, zodat je dit misschien eerder kan voorkomen of uit de weg helpen.
Op zoek naar een nieuwe baan?
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Download dan direct de app van Swipe4Work in de App Store of Play Store. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.