Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
Opzegtermijn: wat moet je weten en wat zijn de regels?
De opzegtermijn is belangrijk wanneer je je arbeidscontract wilt beëindigen. De opzegtermijn geeft zowel werknemers als werkgevers de tijd om zich voor te bereiden op het vertrek van de werknemer of het einde van het dienstverband. In deze blog bespreken we de opzegtermijn bij verschillende soorten contracten, zoals vaste contracten, tijdelijke contracten en oproepcontracten. Benieuwd waar jij rekening mee moet houden en wat voor opzegtermijn voor jou geldt? Lees dan snel verder.
Wat is een opzegtermijn?
De opzegtermijn is de periode tussen het opzeggen van je contract en je officiële laatste werkdag. Het geeft zowel werknemers als werkgevers de tijd om zich voor te bereiden op het vertrek van de werknemer of het einde van het dienstverband. Voor de werknemer geeft de opzegtermijn de mogelijkheid om in geval van ontslag een nieuwe baan te vinden of zich voor te bereiden op de overgang naar een nieuwe werkgever. In deze periode heeft de werknemer ook de tijd om taken af te ronden en werkzaamheden over te dragen. Voor de werkgever biedt de opzegtermijn de mogelijkheid om eventueel een geschikte vervanger te vinden of de taken her te verdelen onder het team. Hoe lang de opzegtermijn is, is afhankelijk van verschillende factoren. In deze blog gaan we hier dieper op in.
Duur wettelijk opzegtermijn
In de cao of de arbeidsovereenkomst is over het algemeen de duur van de opzegtermijn opgenomen, dit is dan ook leidend. Soms is dit echter niet het geval, en dan geldt het wettelijke opzegtermijn. Er is een wettelijk opzegtermijn ingesteld in Nederland, waar zowel de werknemer als de werkgever zich aan moet houden. Hoelang de wettelijke opzegtermijn is, is afhankelijk van onder andere de duur van het dienstverband, maar bedraagt minimaal 1 maand. Duurt een dienstverband langer dan 5 jaar, dan bedraagt de opzegtermijn 2 maanden. Hoe langer de werknemer in dienst is, hoe langer het wettelijk opzegtermijn is voor de werkgever. Let op, voor de werknemer geldt volgens de wet altijd 1 maand opzegtermijn, ongeacht de duur van het dienstverband.
Duur dienstverband | Opzegtermijn werkgever | Opzegtermijn werknemer |
0 - 5 jaar | 1 maand | 1 maand |
5 - 10 jaar | 2 maanden | 1 maand |
10 – 15 jaar | 3 maanden | 1 maand |
> 15 jaar | 4 maanden | 1 maand |
Tabel: Wettelijk opzegtermijn
Bij de opzegtermijn is het belangrijk om te begrijpen dat deze wordt berekend in kalendermaanden en dat de nieuwe termijn ingaat op de eerste dag van de volgende maand. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld op 1 januari uit dienst wilt treden, je je ontslag vóór 1 december moet indienen. Het is daarom verstandig om ruim op tijd te zijn en de nodige stappen te ondernemen. Wil je meer lezen over het nemen van ontslag? Bekijk dan ook onze blog over ontslag nemen.
Opzegtermijn vast contract
Als je een vast contract hebt, dan geldt er voor zowel de werknemer als de werkgever een opzegtermijn. De duur van de opzegtermijn is in de cao of arbeidscontract opgenomen, hier moeten beide partijen zich dan ook aan houden. Is er in het arbeidscontract een langere opzegtermijn opgenomen, dan geldt voor de werkgever dat het opzegtermijn minstens 2 keer zolang moet zijn. Staat er bijvoorbeeld een opzegtermijn van 2 maanden in jouw contract, dan is het opzegtermijn voor de werkgever 4 maand. Is er geen cao en is de opzegtermijn niet opgenomen in het arbeidscontract, dan geldt de wettelijke opzegtermijn zoals hierboven beschreven.
Opzegtermijn tijdelijk contract
Heb je een tijdelijk contract of een contract voor bepaalde tijd, dan heb je geen opzegtermijn. Het contract eindigt namelijk automatisch op de afgesproken einddatum. De werkgever is echter wel verplicht om een maand voordat het contract eindigt te laten weten of het contract wordt verlengd of niet. In het geval van een tijdelijk contract is het normaal gesproken niet mogelijk om tussentijds op te zeggen, tenzij dit specifiek is opgenomen in de cao of arbeidsovereenkomst. Indien dit het geval is, moet je wel rekening te houden met een opzegtermijn van één kalendermaand.
Opzegtermijn nulurencontracten en oproepcontracten
Indien je een nulurencontract of oproepcontract wilt beëindigen, gelden er specifieke regels met betrekking tot de opzegtermijn. Bij nulurencontracten bedraagt de opzegtermijn doorgaans 4 dagen, wat overeenkomt met de oproeptermijn. Dit termijn van 4 dagen is van toepassing, tenzij de cao een kortere oproeptermijn voorschrijft. In dit geval zal de opzegtermijn ook korter zal zijn en gelijk zijn aan het aantal dagen van het oproeptermijn. Voor de werkgever geldt voor nulurencontracten en oproepcontracten een opzegtermijn van 1 maand.
Wanneer geldt het opzegtermijn niet?
Er zijn een paar uitzonderingen waarbij er geen opzegtermijn van toepassing is. Heb je een nieuwe baan en zit je nog in de proeftijd, dan is er geen opzegtermijn. Zowel de werknemer als de werkgever kan per direct het contract beëindigen. Ook bij ontslag op staande voet, of bij het nemen van ontslag op staande voet geldt geen opzegtermijn. In dit geval zal het contract ook per direct stoppen.
Vind je nieuwe baan met Swipe4Work!
Ben je nou al een tijdje op zoek naar een nieuwe baan, maar heb je nog geen nieuwe baan gevonden? Dan is Swipe4Work de oplossing voor jou. Swipe4Work helpt je namelijk om de volgende stap in je carrière te zetten. Download direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore en maak een profiel aan. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind direct jouw droombaan. Op zoek naar meer tips voor het solliciteren, lees dan ook onze blogs over het opstellen van een cv of het schrijven van een sollicitatiebrief of motivatiebrief.