Download de app
Download de app Contact opnemen Terugbelverzoek
  • Tips

Ontslag nemen? Een ontslagbrief schijven doe je zo!

Ontslag nemen? Een ontslagbrief schijven doe je zo!

Een nieuwe baan gevonden, een eigen bedrijf starten, het niet meer naar je zin op je werk of kiezen voor een sabbatical. Er kunnen verschillende redenen zijn om ontslag te nemen bij de huidige werkgever. Ontslag neem je vaak door middel van het indienen van ontslagbrief. Maar, wat staat er in een ontslagbrief? En hoe dien je deze in bij de werkgever? In deze blog vertellen we alles over het nemen van ontslag en het schrijven van een ontslagbrief.

Hoe neem je ontslag?          

Ontslag nemen, dat is natuurlijk spannend. Want hoe vertel je een werkgever dat je besluit om het bedrijf te verlaten. Hoe neem je precies ontslag? Vaak begint het nemen van ontslag met een gesprek met je leidinggevende. Tijdens dit gesprek geef je aan dat je hebt besloten om ontslag te nemen. Door eerst het gesprek aan te gaan, geef je de leidinggevende de kans om vragen te stellen. Bereid je er dan ook op voor dat de leidinggevende graag wilt weten wat de reden is van je ontslag. Je ontslag aankondigen via een gesprek met je leidinggevende is de eerste stap. Echter, heb je nu nog niet officieel ontslag genomen. Officieel ontslag neem je namelijk schriftelijk met een ontslagbrief.

Voor je ontslag neemt, is het echter belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken zoals een opzegtermijn, pensioenregeling en eventuele toeslagen. Benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden bij het nemen van ontslag? Lees dan ook onze blog: hier moet je op letten bij het wisselen van baan.

Wat is een ontslagbrief?      

Een ontslagbrief is een brief die je bij de werkgever indient om officieel ontslag te nemen. In een ontslagbrief schrijf je dat je ontslag wilt nemen en per wanneer. Vervolgens dien je de ontslagbrief in bij de werkgever door een aangetekende brief te versturen. Met een aangetekende brief heb je namelijk bewijs dat de werkgever de brief ontvangt en leest. Nadat de werkgever de brief heeft ontvangen, is het ontslag officieel.

Hoe schrijf je een ontslagbrief?      

Een ontslagbrief schrijven kan lastig zijn, en de kans is groot dat je dit nog niet vaak hebt gedaan. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een lijst opgesteld met elementen die in een ontslagbrief horen te staan. Verderop in deze blog laten we nog een voorbeeld zien van hoe een ontslagbrief eruitziet. Een ontslagbrief bestaat in ieder geval uit de volgende 7 onderdelen:

  1. Je naam en adresgegevens;
  2. De naam en adresgegevens van het bedrijf;
  3. Wettelijke duur van je opzegtermijn;
  4. Kennisgeving van opzegging dienstverband;
  5. Per welke datum je wilt opzeggen;
  6. Correcte ondertekening; plaats, datum, naam en handtekening;
  7. Bewijs van verzending (aangetekende brief).

Bovenstaand format is vrij zakelijk en formeel. Het is natuurlijk ook mogelijk om een meer informele ontslagbrief te schrijven. Dit kun je doen door elementen toe te voegen aan de ontslagbrief. Zo kun je bijvoorbeeld toelichten waarom je tot de keuze van ontslag bent gekomen. Ook kun je in de brief verwerken dat je een fijne tijd hebt gehad bij de werkgever, dat je veel hebt geleerd en je hebt kunnen ontwikkelen. Grote kans dat de werkgever dit kan waarderen. Heb je nog vakantiedagen over? Dan kun je in de ontslagbrief ook aangeven dat je niet opgenomen vakantiedagen wilt opnemen in het opzegtermijn of wilt laten uitbetalen.

Voorbeeld ontslagbrief

Om een beeld te geven van hoe een ontslagbrief eruit hoor te zien, hebben we een voorbeeld ontslagbrief opgesteld. We raden het echter af om de template volledig over te nemen. Het is altijd beter om een eigen brief te schrijven in plaats van een kant- en klaar template te gebruiken. Je hebt waarschijnlijk een langere tijd bij het bedrijf gewerkt, een persoonlijke brief is daarom wel zo netjes. Wel kun je voorbeelden en templates van ontslagbrieven gebruiken als inspiratie. Een voorbeeld ontslagbrief ziet er ongeveer zo uit:

Je naam; voor- en achternaam
Je adresgegevens

De naam van je werkgever
Het adres van je werkgever

Plaats, datum van schrijven

Geachte / beste [naam werkgever],

Met deze brief wil ik mijn ontslag indienen. Per direct beëindig ik de arbeidsovereenkomst met de wettelijke opzegtermijn van [getal] dagen/maanden.

[Optioneel: reden van vertrek]

Graag wil ik jullie bedanken voor de mooie samenwerking en de leuke tijd die ik de afgelopen [aantal jaren gewerkt] heb gehad. Ik heb ontzettend veel geleerd, en dat neem ik mee in het vervolg van mijn loopbaan.

[Optioneel: opgedane ervaringen en ontwikkelingen die je hebt doorgemaakt]

[Optioneel: vakantiedagen]

Uiteraard zal ik ervoor zorgen dat ik de komende periode mij blijf inzetten voor de organisatie en zal zorgen voor een goede overdracht.

Met vriendelijke groet,

Voor- en achternaam

Plaats, datum
Handtekening

Ontslagbrief per mail           

Een vraag die vaak wordt gesteld is of een ontslagbrief per mail rechtsgeldig is. Het antwoord hierop is ja, een ontslagbrief per mail is ook rechtsgeldig. Een ontslagbrief hoeft niet per se met aangetekende post verstuurd te worden. Vaak wordt aangetekende post nog gebruikt, omdat er dan bewijs is van het versturen. Bij een e-mail is het lastig om aan te tonen dat de werkgever het bericht heeft ontvangen, zeker met alle spamfilters van tegenwoordig. Vaak is het ook een kwestie van overleg. Vraag aan de werkgever op welke manier ze het liefst de brief ontvangen, per brief of per mail. Verstuur je de ontslagbrief per mail, check dan bij de werkgever of de e-mail goed is ontvangen.

Vind je nieuwe baan met Swipe4Work!    

Van plan om ontslag te nemen, maar nog geen nieuwe baan gevonden? Dan is Swipe4Work de oplossing voor jou. Swipe4Work helpt je namelijk om de volgende stap in je carrière te zetten. Download direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore en maak een profiel aan. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind direct jouw droombaan. Op zoek naar meer tips voor het solliciteren, lees dan ook onze blogs over het opstellen van een cv of het schrijven van een sollicitatiebrief of motivatiebrief.

Anderen bekeken ook: