Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?
Op zoek naar een nieuwe baan? Dan is het tijd om te gaan solliciteren. Wanneer je voor een nieuwe functie solliciteert, zul je vaak een aantal standaard stappen moeten doorlopen. Het begint over het algemeen bij het indienen van een cv, sollicitatiebrief en motivatiebrief. Worden deze goed ontvangen door het bedrijf, dan volgt er het eerste sollicitatiegesprek. Voor je op gesprek mag komen, zul je eerst indruk moeten maken. Maar, hoe maak je indruk en overtuig je een bedrijf dat ze jou écht moeten uitnodigen voor een eerste sollicitatiegesprek? Daar kun je een motivatiebrief voor inzetten. Wat een motivatiebrief precies is en wat er in een motivatiebrief moet, dat leggen we uit in deze blog.
Wat is een motivatiebrief?
Wanneer je solliciteert voor een nieuwe baan, dan wordt er vaak gevraagd naar een motivatiebrief. Maar wat is een motivatiebrief nu precies? Een motivatiebrief is een document waarin je aangeeft waarom je solliciteert naar de functie. Ook geef je aan waarom je geschikt bent voor die functie én waarom je bij het bedrijf past. Het doel van een motivatiebrief is dan ook om het bedrijf te overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.
Wat moet er in een motivatiebrief staan?
Zoals je hierboven leest, gebruik je een motivatiebrief om het bedrijf te overtuigen om jou uit te nodigen voor een gesprek. Maar, wat moet er nu écht in een motivatiebrief staan? De volgende 5 onderdelen zijn onmisbaar in een motivatiebrief:
- De reden dat je solliciteert op de functie;
- Waarom je de functie zo interessant vindt;
- Waarom de organisatie of het bedrijf je zo aanspreekt;
- Hoe jij bijdraagt aan het bedrijf met jouw vaardigheden en ervaringen;
- Waarom jij als persoon goed bij het bedrijf past.
Hieronder leggen we verder uit hoe je deze punten op de juiste manier in een motivatie verwerkt. Ook leggen we uit hoe je de brief opbouwt en geven we nog wat tips.
Opbouw motivatiebrief
Een motivatiebrief is een zakelijk brief en hoort er dus ook uit te zien als een zakelijke brief. Een zakelijke brief is vaak kort en bestaat uit maximaal één A4. Ook is de opbouw hetzelfde als bij een zakelijke brief. Voor het gemak knippen we de motivatiebrief op in drie delen: het begin, de inhoud en de afsluiting. Hieronder leggen we uitgebreid uit wat er per deel in de brief moet komen te staan.
Begin motivatiebrief
Het eerste deel van de motivatiebrief is het begin. Maar, hoe begin je een motivatiebrief? De brief begint met jouw contactgegevens, hier zet je jouw naam en adres neer. Vervolgens plaats je één witregel op de pagina. Na de witregel zet je de gegevens van het bedrijf neer. Vervolgens plaats je weer één witregel, gevolgd door de plaatsnaam en datum.
Nu volgt de aanhef. Je kunt hier kiezen voor een formele aanhef met ‘geachte’, of een informele aanhef met ‘beste’. Een goedendag of hallo wordt afgeraden, dit is een no-go bij een zakelijke brief. Weet je de naam van de ontvanger, schrijf van ‘Geachte heer/mevrouw + achternaam. Schrijf je naar meerdere personen, dan kun je deze combineren ‘Geachte heer + achternaam, mevrouw + achternaam’. Weet je de naam van de ontvanger niet, houd het dan algemeen ‘Beste heer/mevrouw’ of ‘Geachte lezer’ om het genderneutraal te houden.
Inhoud motivatiebrief
De inhoud van een motivatiebrief bestaat uit een aantal alinea’s, dit is de kern van je brief. Hier vertel je meer over jezelf, waarom je geïnteresseerd bent in de functie en in het bedrijf. Ook vertel je hier waarom jij goed bij het bedrijf past, en wat voor ervaringen en vaardigheden je meebrengt. De inhoud van de motivatiebrief kunnen we opdelen in; de openingszin, de eerste alinea, tweede alinea en de derde alinea. Uiteraard mag je hier altijd je eigen invullen aangeven, het is enkel een houvast:
- Openingszin: Leidt je de motivatie origineel en enthousiast in;
- Alinea 1: Ligt toe waarom het bedrijf je zo aanspreekt;
- Alinea 2: Ligt toe waarom je van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf;
- Alinea 3: Ligt toe waarom je goed past bij de openstaande functie;
Afsluiting motivatiebrief
Waar eerder iedereen altijd gebruik maakte van de afsluiting ‘Vanzelfsprekend ben ik bereid om mijn motivatie nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek’, gaat dat vandaag de dag niet echt meer op. Gebruik de afsluiting van de brief om nog een keer enthousiast de reden van de brief te motiveren. Verwijs vervolgens nog eens naar je cv en geef aan dat je graag op gesprek je motivatie verder wilt uitlichten. Sluit de brief vervolgens af met een formele groet en je naam: met vriendelijke groet of hartelijke groet.
Nog 10 tips voor een goede motivatiebrief
- Vermijd herhaling met je sollicitatiebrief.
- Vermijd herhaling van je volledige cv.
- Schrijf in een formele vorm.
- Schrijf een persoonlijke en originele brief.
- Schrijf enthousiast en geïnteresseerd.
- Begin de brief met een originele openingszin.
- Probeer te voorkomen dat je elke zin start met ‘ik’.
- Controleer op spelling en grammatica, het liefst vaker dan één keer.
- Heb je de brief klaar, laat hem liggen en lees hem morgen nog eens.
- Laat je brief ook door vrienden of familie lezen.
Motivatiebrief voorbeeld
Grote kans dat je het internet al hebt afgespeurd naar voorbeelden van motivatiebrieven. Er zijn dan ook meer dan genoeg motivatiebrief voorbeelden te vinden online. Het is natuurlijk nooit verkeerd om online inspiratie op te doen, maar laat het daar dan ook bij. Om indruk te maken met je motivatiebrief, zul je een unieke brief moeten schrijven, en er niet één van het internet plukken. Ook raden we het af om een bestaande brief snel om te toveren naar je eigen situatie. Een motivatiebrief is een persoonlijke brief, het gaat over jou als persoon. Een unieke, zelf geschreven brief zal dan ook het best worden ontvangen bij een bedrijf.
Solliciteren zonder motivatiebrief
Best veel punten waar je op moet letten bij het schrijven van een motivatiebrief. Vind je dit nu teveel werk, en wil je liever solliciteren zonder dat je een motivatiebrief hoeft te schrijven? Download dan direct de Swipe4Work app in de Appstoreof Playstore. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.