Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
Haal meer uit je functioneringsgesprek met deze tips!
Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen jou en je leidinggevende over je prestaties en functioneren op het werk. Dit gesprek biedt de kans om feedback te ontvangen, doelen te stellen en je ontwikkeling te bespreken. In deze blog bespreken we wat een functioneringsgesprek precies inhoudt en wat het verschil is met een beoordelingsgesprek. Ook geven we tips die kunnen helpen bij het voorbereiden van het functioneringsgesprek, inclusief voorbeeldvragen die je kunt verwachten. Ten slotte delen we 10 praktische tips om jou te helpen je functioneringsgesprek succesvol aan te pakken.
Wat is een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen de werknemer en de leidinggevende. Tijdens dit gesprek worden je prestaties en functioneren besproken. Het functioneringsgesprek biedt een gelegenheid om verschillende onderwerpen aan te halen. Je leidinggevende kan bijvoorbeeld je sterke punten benoemen en positieve feedback geven. Daarnaast kunnen ook verbeterpunten en prestatieproblemen ter sprake komen. Maar het functioneringsgesprek biedt ook de gelegenheid om als werknemer de voortgang te bespreken. Zo kun je bespreken hoe het met je gaat, hoe je het werk vindt en wat je ambities zijn. Het functioneringsgesprek is dus het moment om te kijken naar wat er goed gaat en wat er beter kan. Het doel van een functioneringsgesprek is om feedback te geven, doelen te stellen en de ontwikkeling van jou als werknemer te bevorderen.
Verschil functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek
Een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek klinken hetzelfde, echter zit er wel degelijk een verschil tussen deze beide evaluatiegesprekken. Een functioneringsgesprek is voornamelijk gericht op de toekomst en is een tweerichtingsgesprek, terwijl een beoordelingsgesprek vaak eenrichtingsverkeer is en kijkt naar de afgelopen periode.
Een functioneringsgesprek gaat dus vooral over hoe je werkt, je ontwikkeling en je doelen in de toekomst. Het is bedoeld om advies te geven en je te helpen. Een beoordelingsgesprek is meer een evaluatie van je prestaties, meestal eens per jaar. Het resultaat van een beoordelingsgesprek kan betekenen dat je meer salaris krijgt, een bonus ontvangt of op een andere manier erkenning krijgt.
Wanneer voer je een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek wordt meestal één keer per jaar, halfjaar of kwartaal gehouden. Het precieze moment kan verschillen per bedrijf. Zo kan een functioneringsgesprek plaatsvinden wanneer je één jaar bij het bedrijf werkt of aan het begin of einde van het jaar. Soms worden er ook tussentijdse functioneringsgesprekken gevoerd als er behoefte is aan feedback of als er specifieke situaties zijn die besproken moeten worden.
Hoe een functioneringsgesprek voorbereiden?
Het voorbereiden van een functioneringsgesprek kan je helpen om het meeste uit het gesprek te halen. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen bij het voorbereiden op het functioneringsgesprek:
1. Kijk terug op afgelopen periode
Kijk voor je functioneringsgesprek alvast terug naar wat je de afgelopen periode hebt bereikt. Denk na over dingen die goed zijn gegaan, moeilijke situaties waar je mee te maken hebt gehad en belangrijke taken die je hebt voltooid.
2. Denk na over je ontwikkelingen
Denk na over hoe je jezelf hebt ontwikkeld de afgelopen periode en hoe je bent gegroeid op professioneel gebied. Denk ook na op welke gebieden je beter bent geworden en waar je nog verder wilt groeien. Ga ook na welke vaardigheden je wilt verbeteren en welke kansen je wilt benutten.
3. Maak een agenda
Stel een agenda op voor het functioneringsgesprek. Bedenk welke onderwerpen je wilt bespreken, zoals je prestaties, doelen, ontwikkelingsbehoeften en eventuele problemen die er spelen. Dit helpt je om georganiseerd te blijven tijdens het gesprek en zorgt ervoor dat je geen belangrijke dingen vergeet.
4. Stel doelen
Het functioneringsgesprek staat ook in het teken van het stellen van nieuwe doelen. Het is daarom verstandig om alvast na te denken over nieuwe doelen. Denk na over wat je wilt bereiken in je huidige functie en welke stappen je wilt nemen om deze doelen te halen.
5. Documenteer prestaties en resultaten
Maak een lijst van de belangrijkste dingen die je hebt bereikt, projecten waar je aan hebt gewerkt en resultaten die je hebt behaald. Zorg ervoor dat je voorbeelden kunt geven van specifieke situaties waarin je succesvol was. Dit helpt je om tijdens het gesprek concrete voorbeelden te kunnen geven van wat je hebt bereikt.
6. Bereid vragen voor
Denk goed na over welke vragen je wilt stellen aan je leidinggevende tijdens het functioneringsgesprek. Stel bijvoorbeeld vragen over je ontwikkeling of vraag om feedback over bepaalde situaties. Door vragen voor te bereiden laat je zien dat je betrokken bent, daarnaast helpt het om een positief gesprek te voeren waarbij beide partijen samenwerken aan een betere werkrelatie.
Veelgestelde vragen tijdens een functioneringsgesprek
Hoe een functioneringsgesprek precies loopt, is natuurlijk niet te voorspellen. Elk gesprek loopt anders, maar om je alvast een beeld te geven van wat je ongeveer kunt verwachten hebben we een aantal vragen opgesteld die je kunt verwachten van je werkgever:
- Hoe vind je dat afgelopen periode is gegaan?
- Hoe vind je de samenwerking in het team?
- Zie je verbeteringen voor op de afdeling?
- Wat is goed gegaan het afgelopen periode?
- Wat ging minder goed afgelopen periode?
- Heb je je doelen behaald? Hoe heb je dat gedaan?
- Wat zijn je doelen voor het komende jaar?
- Wat zijn je ambities?
10 tips voor een functioneringsgesprek
Om ervoor te zorgen dat je een succesvol functioneringsgesprek hebt met je leidinggevende, geven we hieronder nog 10 praktische tips die je mee kunt nemen:
- Bereid je voor: Denk na over je prestaties, doelen en ontwikkelingsbehoeften voordat je het gesprek ingaat.
- Wees open en eerlijk: Wees eerlijk over je prestaties en successen, maar ook over uitdagingen en behoeften.
- Luister goed tijdens het gesprek: Luister goed naar wat je leidinggevende te zeggen heeft en stel eventueel verduidelijkende vragen.
- Toon waardering: Laat merken dat je positieve feedback en erkenning waardeert.
- Stel doelen: Formuleer heldere doelen voor de komende periode.
- Vraag om feedback: Vraag specifiek om feedback over je prestaties en hoe je jezelf kunt verbeteren.
- Wees constructief: Bespreek eventuele problemen op een constructieve manier en kom met oplossingen.
- Wees proactief: Kom met suggesties voor verbeteringen en kansen binnen je functie.
- Blijf professioneel: Houd het gesprek zakelijk en respectvol, zelfs als er lastige onderwerpen ter sprake komen.
- Maak afspraken: Maak duidelijke afspraken over vervolgstappen en actiepunten die voortkomen uit het gesprek.
Op zoek naar een nieuwe baan?
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Download dan direct de app van Swipe4Work in de App Store of Play Store. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en wensen. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan.