Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
9 sollicitatievragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek kun je flink wat vragen van de werkgever verwachten. De werkgever wilt namelijk een goed beeld hebben over wie jij bent als persoon. Maar, ook zal hij meer informatie willen over bijvoorbeeld je werkervaring, eigenschappen en eventuele ambities. Het is verstandig om je voor een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Daarom gaan we in deze blog in op de vragen die je van een werkgever kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Zo ga je zelfverzekerd en voorbereid het gesprek in.
9 sollicitatievragen van een werkgever
Wanneer je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een potentiële werkgever, dan is het verstandig om wat voorbereidend werk te doen. In onze blog ‘een sollicitatiegesprek voorbereiden’ lees je over alle voorbereidingen die je kunt doen. In deze blog gaan we dieper in op de sollicitatievragen die je van een werkgever kunt verwachten. Dit geeft je de mogelijkheid om alvast na te denken over de antwoorden die je kunt geven tijdens het sollicitatiegesprek. Hieronder vind je de 9 sollicitatievragen die een werkgever kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek.
1. Kan je iets over jezelf vertellen?
Dit is waarschijnlijk een van de eerste sollicitatievragen die de werkgever aan je stelt. De werkgever wil graag een beeld vormen of je geschikt bent voor deze functie, het is daarom niet nodig om je hele levensverhaal hier op te sommen. Beantwoord deze vraag kort, maar krachtig. Vertel kort over wie je bent, en ga vooral in op de eigenschappen die je zelf belangrijk vindt.
2. Waarom heb je gesolliciteerd?
Uiteraard is de werkgever benieuwd waarom jij juist voor deze functie, bij dit bedrijf hebt gesolliciteerd. Wat spreekt je aan in deze functie? Er is reden waarom jij daadwerkelijk je cv en sollicitatiebrief bij de werkgever hebt ingediend, vertel dan ook wat deze reden is. Geef bijvoorbeeld aan dat het bedrijf, product of dienst goed bij je past.
3. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
De vraag om je sterke en zwakke punten te benoemen, komt vrijwel in elk sollicitatiegesprek terug. Het antwoord op deze vraag kun je goed voorbereiden. Vind je het lastig om je eigen sterke of zwakke punten te bepalen? Vraag dan eens mensen om je heen, of kijk terug op je carrière. Komen er bepaalde punten naar voren? Noem vervolgens tijdens het sollicitatiegesprek 3 sterke en 3 zwakke punten en benadruk wat je hebt ondernomen om je zwakke punten te verbeteren. Dit laat zien dat je zelfontwikkeling belangrijk vindt
4. Waar krijg je energie van?
Dit is een interessante vraag voor een werkgever. Het antwoord op deze vraag geeft namelijk aan waar jouw passies en interesses liggen, zowel in het privéleven als in het zakelijke leven. Wanneer je ergens passie voor hebt, betekent dit dat je er met volle enthousiasme voor gaat. Dit enthousiasme is wat werkgevers graag zien
5. Wat weet je al van ons bedrijf?
Werkgevers zijn ook vaak benieuwd wat je al van het bedrijf weet en wat voor beeld je hierbij hebt. Ook deze vraag is goed voor te bereiden. We raden het aan om voor het sollicitatiegesprek onderzoek te doen naar het bedrijf. Google het bedrijf, bekijk de website en eventuele social media. Zorg dat je voor het sollicitatiegesprek al een beeld hebt van het bedrijf. De werkgever ziet namelijk graag dat jij je hebt verdiept in het bedrijf en ook daadwerkelijk geïnteresseerd bent.
6. Waarom ben je geschikt voor deze functie?
Om deze sollicitatievraag goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk dat je weet waar het bedrijf precies naar op zoek is. Hier kun je vervolgens op inspelen met de eigenschappen, ervaring en kennis die jij beschikt. Benoem de raakvlakken en geef aan dat je gemotiveerd bent om in de functie te komen werken.
7. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden bij je huidige functie?
Beantwoord deze vraag duidelijk en concreet. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld schetst van de taken en verantwoordelijkheden bij je huidige werkgever. Vertel bijvoorbeeld over dagelijkse werkzaamheden en de verantwoordelijkheden die hierbij horen. Ga ook in op de samenstelling van het team waarin je werkte en aan wie je verantwoording moest afleggen. Zit je in een leidinggevende functie, vertel dan meer over het team en je leiderschapsstijl.
8. Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Deze sollicitatievraag blijft vaak lastig. Veel mensen weten niet eens waar ze zichzelf over één jaar zien staan, laat staan over vijf jaar. Toch is de kans groot dat de werkgever deze vraag stelt tijdens het sollicitatiegesprek. De werkgever is namelijk benieuwd of je ambities hebt die passen bij de functie en het bedrijf. Denk dus voor het sollicitatiegesprek goed na over waar jij jezelf ziet over 5 jaar.
9. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Dit kan een lastige sollicitatievraag zijn om te beantwoorden, maar de werkgever is hier vaak wel geïnteresseerd in. Het belangrijkste is dat je positief blijft en je huidige werkgever niet afkraakt. Geef juist aan wat je heb gedaan, wat je leuk vond en wat je er hebt mogen leren. Geef vervolgens aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en dat je verder wilt groeien. Heb je momenteel geen werk? Vertel dan kort wat de reden hiervoor is.
Meer tips bij het solliciteren
Door de bovenstaande vragen goed voor te bereiden, kun je zelfverzekerd het sollicitatiegesprek in gaan. Houd er alleen wel rekening mee dat dit niet de enige vragen zijn die een werkgever kan stellen. Welke sollicitatievragen worden gesteld, is afhankelijk van de werkgever, het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Ben je op zoek naar meer sollicitatietips? Neem dan eens een kijkje bij onze andere blogs. Hier vertellen we alles over solliciteren, arbeidsvoorwaarden, ontslag nemen en waar je op moet letten bij het wisselen van een baan.
Op zoek naar een nieuwe baan?
Ben je aan het overwegen om de switch te maken naar een nieuwe baan? Of zit je midden in het proces van het solliciteren? Wist je al dat je een nieuwe baan snel en eenvoudig vindt op de app van Swipe4Work? Download nu direct de Swipe4Work app in de Appstore of Playstore en begin met solliciteren. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw vaardigheden, eigenschappen en voorwaarden. Swipe door passende vacatures en vind jouw droombaan. Makkelijk solliciteren zonder cv, sollicitatiebrief óf motivatiebrief.