Laat je gegevens achter via de invulvelden in de telefoon.
8 sollicitatievragen die je kunt stellen aan de werkgever
In onze blog schreven we al eerder over de vragen die je van een werkgever kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Het is echter ook belangrijk dat jij tijdens het gesprek vragen stelt. Zo laat je aan de werkgever zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en in het bedrijf. Daarnaast wil je natuurlijk ook meer informatie over de functie en het bedrijf, om uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken. Om je op weg te helpen, lees je hieronder 8 vragen die je aan de werkgever kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.
Vragen voor een sollicitatiegesprek
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een potentiële werkgever? Dan kan het verstandig zijn om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. In onze blog ‘een sollicitatiegesprek voorbereiden’ vertellen we je alles over de voorbereidingen die je kunt nemen. Tijdens het sollicitatiegesprek zal de werkgever je meerdere vragen stellen. De werkgever wil namelijk weten wie jij bent, of je geschikt bent voor de functie en of je past binnen het bedrijf. Maar het is ook belangrijk dat jij vragen stelt aan de werkgever. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?
Waarom vragen stellen bij een sollicitatiegesprek
Het stellen van vragen aan de werkgever tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijk. Het sollicitatiegesprek is namelijk niet alleen bedoeld om de werkgever te voorzien van informatie, maar ook jij wilt informatie inwinnen over het bedrijf en de functie. Hieronder geven we 4 redenen waarom het stellen van vragen aan de werkgever belangrijk is:
1. Het geeft meer informatie: door vragen te stellen kom je meer te weten over de functie, de werkzaamheden en het bedrijf.
2. Het toont interesse: door het stellen van vragen tijdens het sollicitatiegesprek, laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Dit kan je kansen vergroten.
3. Het helpt je begrijpen wat de werkgever verwacht: door vragen te stellen kun je een beeld schetsen over de verwachtingen van de werkgever voor deze functie. Hierdoor kun je beter bepalen of de functie geschikt voor je is en of je aan deze verwachting kunt voldoen.
4. Het helpt bepalen of het bedrijf bij je past: door vragen te stellen over de bedrijfscultuur, de medewerkers en de sfeer, kun je een inschatting maken of het bedrijf bij je past of juist niet.
Kortom, door vragen te stellen aan de werkgever tijdens een sollicitatiegesprek kun je meer te weten komen over de functie en het bedrijf, je interesse tonen en bepalen of de organisatie bij je past. Het vragen stellen kan helpen bij het beslissen over je toekomstige baan, is deze functie echt iets voor je, of moet je nog even verder kijken?
8 sollicitatievragen om te stellen aan de werkgever
Eerder schreven we al een blog over de sollicitatievragen die je van een werkgever kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Hieronder gaan we in op de vragen die jij kunt stellen aan de werkgever tijdens een sollicitatiegesprek. Met deze vragen kun jij je goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek.
1. Hoe ziet een typische werkdag of -week eruit?
Dit is een goede vraag om te stellen aan de werkgever. Hiermee vraag je naar de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van de functie. Je krijgt hiermee een idee van wat je kunt verwachten in de functie, en bepalen of dit bij je past.
2. Hoe ziet het team eruit waar ik deel van zal uitmaken?
Door deze vraag te stellen, krijg je een beter idee van de mensen met wie je zult samenwerken en wat hun rollen en verantwoordelijkheden zijn. Het kan ook helpen om te begrijpen hoe de communicatie en samenwerking binnen het team verloopt.
3. Wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de functie?
Deze vraag is vergelijkbaar met de eerste vraag, maar deze vraag is meer gericht op de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de functie in het algemeen. Dit geeft je een duidelijk beeld van wat er van je verwacht wordt als je de functie aanneemt. Aan de hand hiervan kun je bepalen of dit overeenkomt met je verwachtingen.
4. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen die bij deze functie horen?
Deze vraag kan helpen om te begrijpen welke uitdagingen je kunt verwachten als je de functie aanneemt. Het kan ook helpen om te bepalen of je de vaardigheden en ervaring hebt om deze uitdagingen aan te gaan.
5. Hoe ziet de ideale kandidaat eruit voor deze functie?
Met deze vraag kun je een beter beeld krijgen van de eigenschappen, competenties, vaardigheden en ervaringen die de werkgever zoekt in een kandidaat. Het kan je helpen om te bepalen of je geschikt bent voor de functie. Deze vraag kan ook helpen bij het sollicitatiegesprek, je kunt namelijk direct aangeven op welke vlakken je overeenkomt met de ideale kandidaat. Hiermee geef je aan dat jij wellicht wel de ideale kandidaat bent.
6. Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?
Met deze vraag kun je er erachter komen of er mogelijkheden zijn om door te groeien en je carrière binnen het bedrijf voort te zetten. Als je op zoek bent in een langdurige carrière binnen een bedrijf, is dit een belangrijke vraag om te stellen.
7. Zijn er flexibele werkmogelijkheden zoals thuiswerken of flexibele uren?
Deze vraag is belangrijk als je op zoek bent naar flexibiliteit in je werk. Het kan ook belangrijk zijn als je bijvoorbeeld een lange reistijd hebt of andere verplichtingen hebt waar flexibiliteit vereist is. Daarnaast is thuiswerken een van de arbeidsvoorwaarden die we tegenwoordig steeds belangrijker vinden. Door na te gaan hoe flexibel een bedrijf is met werktijden en werkplek, kun je bepalen of dit aansluit bij jouw wensen.
8. Wat zijn de toekomstplannen voor het bedrijf?
Door deze vraag te stellen kun je een beeld krijgen van hoe het bedrijf ervoor staat en hoe het zich zal ontwikkelen in de toekomst. Het kan je inzicht geven over de visie en ambities van het bedrijf en kijken of deze aansluiten bij jouw eigen doelen. Wanneer het bedrijf grote toekomstplannen heeft, kan dit ook inzicht geven over de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Ook kunnen de toekomstplannen van het bedrijf iets vertellen over de bedrijfscultuur, vinden ze maatschappelijk verantwoord ondernemen bijvoorbeeld belangrijk.
Meer tips bij het solliciteren
Door bovenstaande vragen te stellen aan de werkgever, kun je een goed beeld vormen van het bedrijf en de functie. Het helpt je bepalen of je geschikt bent voor de functie en of de baan en het bedrijf bij je passen. Ben je op zoek naar meer tips voor het solliciteren? Neem dan eens een kijkje bij onze andere blogs. Hier vind je blogs over onder andere het schrijven van een sollicitatiebrief, het onderhandelen over salaris en over het nemen van ontslag.
Op zoek naar een nieuwe baan?
Ben je aan het overwegen om de switch te maken naar een nieuwe baan? Of zit je midden in het proces van het solliciteren? Wist je al dat je een nieuwe baan snel en eenvoudig vindt op de app van Swipe4Work? Download nu direct de Swipe4Work-app in de Appstore of Playstore en begin met solliciteren. Met de Swipe4Work-app vind je eenvoudig passende vacatures op basis van jouw ingevulde zoekprofiel. Swipe door passende vacatures en vind direct jouw droombaan. Makkelijk solliciteren zonder cv, sollicitatiebrief óf motivatiebrief.